PROFILAKTYKA ZDROWOTNA
Organizowana przez
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – Państwowy Instytut Badawczy
w Poznaniu
oraz
Wydział Nauk o Zdrowiu Akademii Nauk Stosowanych w Koninie
Pod patronatem
Polskiego Komitetu Zielarskiego
oraz
Sekcji Fitoterapii Polskiego Towarzystwa Lekarskiego
oraz
Zakładu Zielarskiego „KAWON – HURT” Nowak sp.j.
18 października 2022 r.
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – Państwowy Instytut Badawczy,
ul. Wojska Polskiego 71 b, 60 – 630 Poznań
Patronat medialny:
„Herba Polonica”,
„Czasopismo
Aptekarskie”,
„Postępy Fitoterapii”,
„Szkiełkiem i okiem” – Magazyn ANS w Koninie
Program:
9.30 | Rejestracja
uczestników |
10.00 – 10.10 | Otwarcie
konferencji |
Sesja 1.
Profilaktyka zdrowotna, a zdrowy styl życia Prowadzący: dr Ewa Janeczek, dr hab. Marcin
Ożarowski, prof. IWNiRZ – PIB | |
10.10 – 10.30 | Wykład
inauguracyjny prof. dr hab.
Bogusław Czerny – „Leki sieroce – leczenie chorób rzadkich” |
10.30 – 10.45 | dr hab. Maciej
Tomczak, prof. AWF – „Psychologiczne uwarunkowania stanu zdrowia” |
10.45 – 11.00 | dr hab. Tomasz
Karpiński, prof. UMP – „Profilaktyka zakażeń mikrobiologicznych jamy ustnej” |
11.00 – 11.15 | dr Ewelina
Petzke – „Zielona fala w kosmetyce” |
11.15 – 11.30 | mgr Barbara
Romanowska – „Funkcjonalne tekstylia na bazie włókien naturalnych” |
11.30 – 12.30 | Przerwa / kawa,
herbata / zwiedzanie wybranych Zakładów IWNiRZ – PIB |
Sesja 2.
Profilaktyka zdrowotna – metody i produkty Prowadzący: dr inż. Małgorzata Kania – Dobrowolska,
dr Bartosz Chmielewski | |
12.30 – 12.45 | dr Angelika
Kargulewicz – „Dietetyka
antiaging – czy zwyczaje żywieniowe mogą
spowolnić procesy starzenia się organizmu?” |
12.45 – 13.00 | dr inż. Justyna
Baraniak, dr inż. Małgorzata Kania – Dobrowolska – „Udział ziołowych
suplementów diety w profilaktyce przeziębień” |
13.00 – 13.15 | dr Jerzy Jambor
– „Prozdrowotne produkty ziołowe – kierunki rozwoju” |
13.15 – 13.30 | dr Rafał
Chmielecki – „Nowoczesna gospodarka surowcowa w zielarstwie” |
13.30 – 13.45 | dr inż. Joanna
Foksowicz – Flaczyk – „Zdrowy styl życia z udziałem nowoczesnych produktów
spożywczych na bazie mleka koziego” |
13.45 – 14.00 | mgr Elżbieta
Hołderna – Kędzia – „Prozdrowotne działanie produktów pszczelich” |
14.00 – 14.15 | Dyskusja |
14.15 –14.30 | Zakończenie
konferencji / wnioski |
Komitet naukowy:
Przewodniczący:
prof. dr hab. Bogusław Czerny,
dr
Edyta Bielik, prof. dr hab. Anna Bogacz, dr Rafał Chmielecki, dr Jerzy Jambor,
dr
Angelika Kargulewicz, dr hab. Tomasz Karpiński, prof. UMP, dr hab. Marcin
Ożarowski, prof. IWNiRZ – PIB, dr Ewelina Petzke, dr hab. Maciej Tomczak, prof.
AWF,
dr
hab. Artur Zimny, prof. ANS
Komitet organizacyjny:
Przewodniczący:
dr hab. Marcin Ożarowski, prof. IWNiRZ-PIB,
dr
Bartosz Chmielewski, Małgorzata Górska – Paukszta, Elżbieta Hołderna – Kędzia,
dr
Jerzy Jambor, dr Ewa Janeczek, Barbara Romanowska